Bijna tienduizend Groningers krijgen verlaging van de huur (update)

© Woningcorporatie Lefier
9.500 huurders van sociale huurwoningen van woningstichting Lefier uit Groningen krijgen per 1 september een huurverlaging.
Dit is het resultaat van het nieuwe huurbeleid van Lefier. Daarbij gaat de stichting meer dan voorheen uit van de kwaliteit van de woning. De huurprijs wordt onder andere vastgesteld op basis van de WOZ-waarde en het energielabel van een woning.
'Ongeveer 9.500 huurders krijgen een gemiddelde huurverlaging van circa 9,8%, wat neerkomt op een korting van ongeveer €47,- per maand', schrijft Lefier.

Huurtoeslag aangepast

De stichting zegt dat ze met de Belastingdienst heeft afgesproken dat de huurtoeslag per 1 september wordt aangepast naar de nieuwe situatie. 'Zo willen we voorkomen dat huurders volgend jaar eventueel een bedrag aan de Belastingdienst moeten terugbetalen als ze teveel huurtoeslag hebben ontvangen. Huurders blijven wel zelf verantwoordelijk voor de huurtoeslag.'

Andere huren omhoog

De huurprijzen van de overige sociale huurwoningen gaan wel omhoog met maximaal het toegestane percentage van 3,9%. Lefier zegt daarbij verder te investeren om de energielasten naar beneden te krijgen.
Bewoners kunnen een brief tegemoet zien waarin de opbouw van de nieuwe huurprijs wordt uitgelegd.
Update 12:13: Informatie huurbeleid en huurtoeslag toegevoegd