Provincie maakt zich hard voor Oost-Groninger henneptelers

© Steven Radersma/RTV Noord
De Oost-Groninger bedrijven Dun Agro en Hempflax krijgen hulp van de provincie Groningen in hun strijd tegen de huidige Opiumwet. Die zou de bedrijven belemmeren in hun ontwikkeling.
Dun Agro en Hempflax maken gebruik van vezelhennep. Dat wordt toegepast in bijvoorbeeld de bouwindustrie, als isolatie of voor het interieur van auto's.

Stengel en zaad

Volgens de Opiumwet mag alleen de stengel en het zaad van een hennepplant gebruikt worden. De bloem en het blad moeten worden vernietigd. Dat kost de vezelhennepindustrie aanzienlijke bedragen aan omzet, stelt gedeputeerde Patrick Brouns (CDA).
De provincie verzoekt de ministeries van Landbouw, Volksgezondheid en Economische Zaken daarom om een uitzondering te maken voor deze industriële hennepvariant door de wet te veranderen of de wet anders te interpreteren.

Niet van toepassing

'Hier pas je de Opiumwet toe op iets waarop het niet van toepassing is', zegt Brouns. 'De wet is bedoeld voor de hennep die je rookt. Nou, je kunt zoveel roken van deze plant als je wilt, maar je hebt er niets aan. Dit is echt een industriële plant.'
De hennepoogst komt er in september weer aan. Landelijk is de vezelhennepindustrie relatief klein, maar volgens Brouns is het in onze provincie weer juist relatief groot.
'Dit is niet alleen relevant voor deze bedrijven, maar ook voor de boeren die de hennep telen', zegt hij. 'We willen met z'n allen werkgelegenheid. Dat kan met deze teelt heel goed, maar de wet zit in de weg.'