Qbuzz: 'We rijden meer dan gisteren gepubliceerd' (update)

Af en toe een bus op het Hoofdstation
Af en toe een bus op het Hoofdstation © RTV Noord
Er rijden woensdag meer bussen dan eerder gepland volgens Qbuzz. 'Er zijn veel werkwilligen op komen dagen, de kantine zit vol', zegt Michel van der Mark van Qbuzz.
'Dat betekent dat wat we gisteren hebben gepubliceerd zeker gaat rijden en nog wat meer.'
Welke lijnen vanmorgen rijden staat op de website van Qbuzz.

Werk opnieuw verdeeld

De vervoerder zegt het werk onder de werkwilligen opnieuw te hebben verdeeld en daarom wordt de staking niet gebroken.
'Dan geef je werk van iemand die staakt weg aan een ander. Dat doen we absoluut niet. We hebben nieuw werk vandaag, de kaarten zijn opnieuw geschud en dat werk geven we aan chauffeurs die willen werken.'

Gemoedelijke sfeer

In de kantine van Qbuzz spreekt de vervoerder van een 'gemoedelijke sfeer'. Buiten bij het depot aan de Peizerweg verzamelen de stakers zich. FNV-kaderlid Henk Rozema noemt daar de sfeer ook goed, ondanks het feit dat bepaalde collega's wel rijden.
'Die collega's kunnen rustig het terrein oprijden, zich melden en de bus pakken om te rijden', legt Rozema uit. 'Er wordt ze geen strobreedte in de weg gelegd.'

Bang om te praten

Ondanks de zogenoemde positieve sfeer willen chauffeurs, zowel binnen als buiten, niet met onze verslaggever praten. Rozema snapt dat wel: de poort is de sfeer.
'Men wil het bedrijf niet beschadigen en collega's ook niet. Mensen zijn gewoon bang dat ze verkeerde dingen roepen zo live in de uitzending. Als ze iets verkeerd zeggen moeten ze zich later verantwoorden.'

Live vanaf Hoofdstation

Hoe staat het ervoor op het Hoofdstation in Stad? We namen een kijkje:

Rustig voor taxi's

Op het Hoofdstation staan ook veel taxi's klaar om gestrande reizigers te vervoeren. De één zijn dood is immers de ander zijn brood.
'Collega's die normaal 's nachts rijden, proberen het nu vanmorgen', legt een taxichauffeur. 'Normaal staan we hier overdag niet hier, maar nu voor de staking staan we er toch', zegt een andere chauffeur.
Toch hebben ze nog maar weinig te doen. Reizigers zijn voorbereid op de stakingen en er rijden nog wel wat bussen. Pech voor de taxichauffeurs dus.

Update 9:49 uur: '15 of 40 procent rijdt'

De cijfers over de staking gaan tegen elkaar in. De vakbonden melden dat 15 procent van de bussen vandaag rijdt. Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer rijdt 40 procent van de bussen. 'Onder andere scholen, universiteiten en ziekenhuizen worden bediend.'

Lees ook: