Dit zijn de plannen voor de Healthy Ageing Campus bij het UMCG

Een impressie van de plannen.
Een impressie van de plannen. © Rijkuniversiteit Groningen/UMCG
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum (UMCG) hebben de plannen voor de noordelijke entree van de Healthy Ageing Campus gepresenteerd.
Het gebied rondom de Antonius Deusinglaan in de stad gaat op de schop. Uiteindelijk moet het gebied aan de noordkant van het UMCG er zo uit komen te zien:

Dit zijn de plannen

0: Een autovrij stadsplein
Een autovrij stadsplein met ruimte voor horeca en retail. Een OV-knooppunt wordt tussen nu en eind 2020 gefaseerd aangelegd om te zorgen voor een goede bereikbaarheid. Daarnaast zijn ondergrondse of inpandige fietsparkeerplaatsen in de plannen opgenomen.
1) Een onderwijsgebouw...
... van 9.000 m2 vlakbij het protonencentrum van het UMCG. Hier zullen met name studenten farmacie en geneeskunde hun colleges volgen.
2) Het University College Groningen (UCG)...
... dat momenteel is gehuisvest op een tijdelijke locatie aan de Hoendiepskade, verhuist naar het pand aan Bloemsingel 1 op de Healthy Ageing Campus. Dit pand wordt deels gerenoveerd en er wordt aan de achterzijde nieuwbouw gepleegd. Op de kop van de Vrydemalaan realiseert de SSH studentenhuisvesting.
3) Het huidige gebouw 'ADL2'...
... wordt gestript en krijgt een nieuwe invulling met aan het UMCG gerelateerde bedrijvigheid (Health Data Center) en met cultureel studentencentrum Usva. Aangrenzend krijgen zij een nieuw studententheater met hierin verschillende theaterzalen, studio's en cursusruimten.
4 en 5) Voor latere ontwikkeling
Het UMCG heeft locaties gereserveerd om op een later moment te ontwikkelen. Dit wordt tot die tijd gebruikt als uitvalsbasis voor de bouwwerkzaamheden (4) en een deel krijgt 'tijdelijke thematische invulling' (5).

Wanneer is het af?

De plannen worden de komende tijd uitgewerkt. Ook worden dan de eerste sloopwerkzaamheden verricht en een start gemaakt met het OV-knooppunt. In de periode 2020-2022 worden de eerste deelprojecten gerealiseerd.