Gemeenten doen reddingspoging voor Refaja Stadskanaal

© Treant Zorggroep
De gemeenten in Zuidoost-Groningen en de Drentse gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn slaan de handen ineen om het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal overeind te houden.
Daarvoor wordt de zogeheten 'Taskforce Zorg Zuidoost-Groningen' opgericht. Die moet voor 1 januari 2019 een plan de campagne presenteren. De gemeenten hopen dat zorggroep Treant, waar het Refaja-ziekenhuis onder valt, de aangekondigde reorganisatie tot die tijd uitstelt.

Onacceptabel

Het Refaja is nu nog een volledig ziekenhuis, maar Treant wil het afslanken tot een poliklinisch ziekenhuis. Acute, complexe en klinische zorg zou dan worden ondergebracht in een nieuw te bouwen locatie in Drenthe. Maar dat vinden de gemeenten in Zuidoost-Groningen en een deel van Drenthe onacceptabel.

Alternatief scenario

'Er is een altenatief scenario ontwikkeld dat passende en toekomstbestendige zorg waarborgt', aldus de gemeente Stadskanaal. 'Door intensief samen te werken met huisartsen en verloskundigen, de omliggende ziekenhuizen en andere zorgpartners kan goede ziekenhuiszorg in het Refaja voor de 80.000 inwoners van het gebied behouden blijven.'

Einde oefening

Volgens Lian Veenstra, wethouder Zorg in Stadskanaal (SP), is het bestaan van het Refaja-ziekenhuis cruciaal voor de omgeving Zuidoost-Groningen.
'Het Refaja draagt bij aan de werkgelegenheid, de leefbaarheid en aan het gevoel voor veiligheid in de omgeving. Op het moment dat wij alles gaan centraliseren, want dat is het doemscenario wat wij voorzien, dan is het einde oefening Refaja en einde ziekenhuiszorg in Zuidoost-Groningen', zegt Veenstra.