Instellingen

Oldambt weigert afvalbrengers van buiten de gemeente

Het afvalbrengstation van de gemeente Oldambt
Het afvalbrengstation van de gemeente Oldambt © Gemeente Oldambt
Inwoners buiten de gemeente Oldambt moeten een nieuwe plek zoeken om hun afval te storten. De gemeente gaat een afvalpas invoeren, om het aantal stortingen af te laten nemen. Alleen Oldambtsters kunnen het terrein nog op.
De pas wordt in januari 2019 ingevoerd.

Meer bezoekers

Op dit moment is er geen controle op de toegang, waardoor iedereen, weliswaar tegen betaling, afval kan storten in Winschoten. Volgens de gemeente maken inwoners van omliggende gemeenten ook gebruik van het afvalbrengstation.
'Tussen 2015 en 2017 steeg het aantal bezoekers met twintig procent. De hoeveelheid afval steeg in die jaren zelfs met 29 procent', schrijft de gemeente. 'Dit kost ons jaarlijks meer dan 30.000 euro. Daarnaast zorgt de toenemende druk ervoor dat medewerkers minder goed kunnen controleren of het afval goed gescheiden wordt.'

Afvalpas

De afvalpas valt in december bij de Oldambtsters op de deurmat. Huishoudens die al beschikken over een afvalpas voor ondergrondse containers, kunnen die ook gebruiken voor het afvalbrengstation. Volgens de gemeente blijven de kosten gelijk.