Individuele porties besparen Ommelander Ziekenhuis 'tienduizenden euro's'

Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda bespaart op jaarbasis tienduizenden euro's met de nieuwe manier van koken. Voorheen gooide het ziekenhuis zo'n 35% van het voedsel weg, met de nieuwe manier is dat minder dan twee procent.
Patiënten krijgen vers eten, stellen het prakkie zelf samen en mogen kiezen hoe groot de portie moet zijn.

Vers voedsel

Verse zalmfilet, lekkerbekjes en hamlapjes. Het kan niet op voor de patiënten. In Winschoten hadden zij de keuze uit een paar maaltijden, in Scheemda kunnen patiënten hun maaltijden volledig zelf samenstellen.
Facilitair manager Jan Bijkerk: 'In Winschoten werkten wij echt op een traditionele manier. Grote porties in grote pannen. Nu worden de maaltijden speciaal gemaakt voor de individuele patiënt.'
De patiënt krijgt een uitgebreide menukaart waarop zij uit van alles kunnen kiezen. Bijkerk: 'Vis, vlees, spaghetti, aardappelpuree of alleen maar verse groenten. De patiënt kan dus zelf kiezen wat en hoe veel hij of zij wil.'

Goedkoper

Het klinkt duurder. Vers voedsel dat per patiënt apart klaargemaakt moet worden. Maar niets blijkt minder waar, zegt Bijkerk.
'Op de oude manier hadden wij een verlies van 35 procent. Met deze nieuwe manier kunnen wij dat terugbrengen naar minder dan twee procent. Dat scheelt tienduizenden euro's per jaar.'

Voedingspatroon

De besparing komt omdat de ziekenhuis gerichter kan inkopen. Daarnaast is het ook zo dat de patiënt baat heeft bij deze manier van werken, vertelt woordvoerder Rogier Brink.
'De voedingspatronen van de patiënten verschillen. De ene patiënt eet 's middags warm, de andere 's avonds. Wij moeten die patronen van de patiënten niet willen aanpassen.'
Brink vervolgt: 'Door de patiënten te bieden wat zij willen, kunnen zij ook beter aansterken.' Bijkerk: 'Deze nieuwe manier is voor iedereen goed. Het ziekenhuis gooit minder voedsel weg en bespaart geld, de patiënt krijgt precies wat hij of zij wil.'