Wiebes: Groningen moet meebetalen aan versterking woningen (update)

Eric Wiebes en Carola Schouten komen aan op het Binnenhof voor de extra ministerraad.
Eric Wiebes en Carola Schouten komen aan op het Binnenhof voor de extra ministerraad. © ANP
De overheid, de regio en woningcorporaties moeten samen extra geld uittrekken voor de versterking van bijna 1600 huizen in Groningen. Dat is de uitkomst van een extra ministerraad over de financiering van de versterkingsoperatie in Groningen.
Het gaat om huizen die onlangs officieel als 'veilig' zijn bestempeld, maar waarvan eerder aanpassingen zijn beloofd.
Update 14:00: Minister Wiebes heeft inmiddels laten weten dat de regio toch niet zal meebetalen aan de versterking. Lees er alles over in dit bericht.

'Alle portemonnees doen mee'

Minister Wiebes zei dat de kosten voor het opknappen van deze 'veilige' huizen gedragen worden door de staat, de provincie, de gemeenten en de woningcorporaties. 'Alle portemonnees doen mee.'
Om hoeveel geld het precies gaat, kon hij nog niet zeggen, maar dat wordt na de zomer duidelijk. Over de verdeling van het geld wordt nog verder vergaderd.
Wiebes: 'Dan komen we weer bijeen om hier een klap op te geven. De bewoners moeten de zekerheid hebben dat wij dit gaan regelen.'

Samen doen

'Als we dit samen doen, moet het te dragen zijn', aldus de bewindsman. Hij benadrukte dat versterkingen bij ongeveer de helft van de woningen echt niet meer nodig zijn, maar de bewoners krijgen wel allemaal de gelegenheid hun pand te versterken.
'Daar gaan we voor zorgen, dat gaan we regelen.'

Ministerraad

De Mijnraad adviseerde maandag om sowieso 1.500 huizen te versterken. De keuze om wel of niet nog eens circa 7.000 andere huizen te versterken moet volgens het adviesorgaan worden overgelaten aan de bewoners. Wiebes zei dat advies op te volgen, maar tijdens een ministerraad te willen praten over de financiering van de operatie.

NAM

Omdat de woningen als veilig gelden, draait het gasbedrijf NAM niet op voor de kosten. De NAM betaalt wel versterkingen van andere huizen die bedreigd zijn door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de regio.

Woningbouwcorporaties

De woningbouwcorporaties treden later gezamenlijk naar buiten met een gezamenlijke reactie op de nieuwe plannen. Dat laat Gerke Brouwer, de directeur van Woongroep Marenland, weten.