Gasdeal kost de schatkist 1,7 miljard

© Jos Schuurman/FPS
Het akkoord dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vorige week sloot met Shell en ExxonMobil over de stopzetting van de gaswinning in Groningen, kost de schatkist per saldo 1,7 miljard euro.
Dat schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer.

Tegenvaller

Wiebes kwam met de oliemaatschappijen, die samen eigenaar zijn van gasbedrijf NAM, onder meer een nieuwe verdeling van de opbrengsten uit de gaswinning overeen. Dat was volgens de minister nodig omdat de twee bedrijven anders geld zouden moeten gaan toeleggen op de gaswinning, aangezien die de komende jaren snel wordt afgebouwd en uiterlijk in 2030 helemaal stopt.
Netto blijft een tegenvaller over van een kleine 1,7 miljard euro, uitgesmeerd over de jaren 2018 tot en met 2022.

Fonds

De oliemaatschappijen hebben daarnaast beloofd dat zij geen claim indienen voor het gas dat in de grond achterblijft. Dat is op basis van het huidige prijsniveau 70 miljard euro waard. Ook is afgesproken dat de NAM bijdraagt aan een fonds van in totaal 1 miljard euro om de Groningse economie vooruit te helpen.
De oliemaatschappijen hebben bovendien de garantie gegeven dat de NAM ook in de toekomst altijd zijn deel van de schade en de kosten van de versterking van gebouwen in Groningen kan blijven betalen. Al met al vindt Wiebes de gemaakte afspraken 'goed en in balans'.

Oneens

De linkse oppositie is dat niet met de minister eens. Shell en ExxonMobil 'krijgen weer 3 miljard van de belastingbetalers', twittert SP-Kamerlid Sandra Beckerman. 'We worden gewoon in het pak genaaid. Onvoorstelbaar, deze deal moet onmiddellijk van tafel', vindt PvdA'er Henk Nijboer.