'Gemeente mag vergunning verlenen voor crematorium Hoendiep'

© Flickr/Tiegeltuf (creative commons)
De gemeente Groningen mag een vergunning verlenen voor de bouw van een crematorium met uitvaartcentrum in het Westpark langs het Hoendiep tussen Hoogkerk en Groningen.
Dat heeft de Raad van State vrijdag besloten. Vorige maand stapten crematieconcurrent Respectrum en een bewoner van het Hoendiep naar Den Haag om het bestemmingsplan voorlopig tegen te houden.

Bouw op korte termijn

Algemeen Belang en Dela Uitvaartverzorging die het nieuwe crematorium willen bouwen, hebben in april bij de gemeente de vergunningsaanvraag ingediend. De gemeente heeft laten weten dat de vergunning snel verleend kan worden, zodat de bouw op korte termijn kan starten.
Respectrum opende begin dit jaar een crematorium in Tynaarlo dat elf miljoen euro heeft gekost. Het uitvaartbedrijf vreest dat de investering niet kan worden terugverdiend met de concurrentie van Algemeen Belang en Dela op twee kilometer afstand.
De Raad van State vindt het aannemelijk dat er in ieder geval de komen tien jaar voldoende vraag zal zijn naar cremeren, waardoor er geen overaanbod komt van crematoria.

Later definitieve uitspraak

De bewoner van het Hoendiep werd vrijdag eveneens door de Raad van State met lege handen naar huis gestuurd. De rechter vindt het niet onaanvaardbaar dat hij uitvaartplechtigheden en een strooiveld naast zijn tuin krijgt. Het crematoriumgebouw zelf komt op 155 meter afstand.
De uitspraak van de Raad van State is voorlopig. Vorig jaar november werden ook al twee schorsingsverzoeken tegen het bestemmingsplan afgewezen. Later dit jaar dient de procedure waarin de Raad van State een definitieve uitspraak doet.