Oud-ondernemer moet cel in vanwege diefstallen

© Jos Schuurman/FPS
Een 36-jarige man uit Groningen moet mogelijk vijftien maanden de cel in wegens diefstallen en een poging daartoe. Die straf eist de officier van justitie.
De man werd in april, kort na een inbraak in een tennisgebouw aan het Heerdenpad in Groningen, aangehouden.

Fooienpot

In zijn zakken had hij geld. Dat kwam uit de fooienpot van de vereniging. Ook had de Stadjer autosleutels op zak. In de kofferbak van zijn auto lag een gestolen laptop van de vereniging.
Verder wordt de man verdacht van een woninginbraak in Veendam. De zoon des huizes betrapte de Groninger. Die sloeg op de vlucht, maar liet een werkhandschoen achter. Daarop werden DNA-sporen van de man aangetroffen.
In maart zou de Stadjer betrokken zijn geweest bij inbraken in bedrijfsauto's in Groningen en in Drachten. Daarbij werden gereedschappen buitgemaakt. Deze waren van installatiebedrijven.

Ontkenning

De inbraak bij de tennisvereniging gaf de man op de zitting toe. De andere inbraken en pogingen daartoe ontkent hij. Hij was al tijden niet in Veendam geweest, zei hij.
Hoe zijn handschoen in het huis in Veendam terecht kwam, daar had hij geen verklaring voor. 'Kan best zijn dat ik een keer ergens een handschoen heb laten liggen.'

Eerdere veroordelingen

De man had ooit een steigerbouwbedrijf, maar dat ging failliet in 2012. Hij hield hier een ton schuld aan over. De Stadjer is vaker veroordeeld voor diefstallen. In 2014 kreeg hij anderhalf jaar cel opgelegd voor inbraken, veelal in Veendam gepleegd. Afgelopen januari legde de politierechter de man cel op voor een winkeldiefstal.
De Groninger moet van justitie ruim 1600 euro schadevergoeding betalen. De rechter doet over twee weken uitspraak.