Buurtschap Polen ziet uitbreiding industrieterrein niet zitten

© Groningen in Beeld - Frits Gardenier
Vijf woningeigenaren in buurtschap Polen in de gemeente Delfzijl hebben vrijdag bij de Raad van State aangegeven de planen voor uitbreiding van industrieterrein Eemshaven niet te zien zitten.
Er zijn plannen om het terrein uit te breiden met windturbines en gebouwen voor datacenters. 'Alles wat wij vragen is een fatsoenlijke behandeling', zei hun raadsman Bertil Westers vrijdag tegen de rechters in Den Haag.

Geen compensatie

Volgens de gemeente Eemsmond, waarin het industrieterrein ligt, blijft de buurtschap dat onder de rook ligt van het gebied een aanvaardbaar woon- en leefklimaat houden. Op compensatie in geld van de gemeente hoeven de eigenaren en bewoners van de (recreatie-)woningen niet te rekenen.
Groningen Seaports heeft de bewoners wel een aanbod gedaan, afgelopen donderdag zelfs nog. Maar ze hebben het aanbod van de hand gewezen. 'Veel te laag, onder de OZB-waarde', zei een van hen. Noch de bewoners noch Seaports wilde iets zeggen over de hoogte van de bedragen. 'Het gaat ook niet alleen om geld', aldus de eigenaresse van een recreatiewoning. Haar woning die haar ouders 55 jaar geleden kochten heeft ook een hoge emotionele waarde gekregen.
Uitspraak van de Raad van State over de uitbreiding van het industrieterrein volgt over enkele maanden.