Twintig seconden te laat; geen run op Londens circuit

De auto van vorig jaar deed het helemaal niet
De auto van vorig jaar deed het helemaal niet © Steven Radersma/RTV Noord
Twintig seconden te laat. En daardoor geen run in hun elektrisch aangedreven superzuinige auto. De Shell Eco-marathon in Londen eindigde voor een groep Knoalster scholieren in een deceptie.
De auto van de zes leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal kwam wel door de technische keuring en kon daarom zaterdag voor een eerste run starten. Daarmee deden ze het net zo goed als verleden jaar, maar toen kampte het Technasiumteam met een ketting die voortdurend van het tandwiel liep.

Draadje

Dit jaar sloeg na vijf ronden op het circuit bij het stadion van West Ham United het noodlot toe. Een draad brak af. Omdat er kortsluiting ontstond, deed de verplichte beveiliging zijn werk en werd de stroomvoorziening uitgeschakeld.
In een race tegen de klok werd het euvel verholpen. 'Gelukkig was het dit. Er had van alles kapot kunnen gaan. Het was redelijk eenvoudig te verhelpen', vertelt 'driver' Joyce Tunnissen (16).

Onverbiddelijk

'We moesten wel de Lipo-accu's opnieuw opladen voor een nieuwe run. We rekenden uit dat we dat tijdverlies konden hebben binnen de tijd die ons was toegewezen.'
Twee minuten voor het laatste startmoment kwam Team Ubbo Emmius opnieuw bij de start, maar een extra technische controle zou volgens één van de twee juryleden drie minuten kosten. Hij was daarom onverbiddelijk: geen twee kans.

'Ontzettend zuur

'Ontzettend zuur. We hebben zoveel tegenslagen overwonnen en we waren ervan overtuigd dat we een tijd op het bord konden zetten. Dat was echt super geweest, want zelfs het team van de regerend wereldkampioen, de universiteit van Twente, was dat niet gelukt. Maar het mocht niet.'
Het zeskoppige team van Stadskanaal krijgt grotendeels kans op revanche: vijf van hen mogen volgend jaar ook weer meedoen. Alleen voor Joyce, die volgend jaar haar examen doet, was dit de laatste kans. 'Echt balen.'

De Shell Eco-marathon

De Shell Eco-marathon is een Europese wedstrijd voor superzuinige auto's die zijn ontworpen en gebouwd door vooral studenten van universiteiten en technische hogescholen. Middelbare scholen zijn er maar een paar. Het team van Technasium Ubbo Emmius Stadskanaal één deed mee in de categorie 'Prototype, Battery Electric'.
Een 'valid run' bestaat uit vijftien rondes die met een gemiddelde snelheid van 35 km/u verreden moeten worden. Met behulp van een Joulemeter wordt het gebruik vastgelegd. Met behulp van die data berekent Shell hoever een auto kan rijden op één kilowattuur (kWh).