Kregen schademelders in voormalig buitengebied jarenlang onterecht nul op het rekest?

© Jos Schuurman / FPS
Een onderzoek van de Technische Universiteit Delft onder 69 huizen die in het voormalige buitengebied staan, toont aan dat schade door aardbevingen ook daar niet uitgesloten kan worden. Dat gebeurde tot voor kort nog wel.
Tal van bewoners in dat buitengebied kregen nul op het rekest omdat hun schade volgens de NAM en het Centrum Veilig Wonen onmogelijk door aardbevingen kon komen. De Nationaal Coördinator Groningen vroeg de TU Delft daarom in 2016 om daar onderzoek naar te doen. En dat onderzoek bewijst nu het tegendeel.

Bestaat niet meer

Het buitengebied bestaat overigens niet meer. Met ingang van het nieuwe schadeprotocol in maart van dit jaar, moet alle schade waarbij het vermoeden bestaat dat het door mijnbouwactiviteiten komt, worden vergoed. Het maakt dan niet uit of het huis in 't Zandt staat, of in Wildervank.

Niet door bevingen

Maar de situatie van de afgelopen jaren heeft bij bewoners van dat voormalige buitengebied wel tot ergernissen geleid. Lies Zondag woont in het buurtschap Ommelanderwijk en kreeg voorheen nul op het rekest bij haar schademeldingen.
'Het CVW zei dat mijn schade niet kon komen door aardbevingen', zegt ze. 'Maar nu zegt de TU Delft dat het niet uitgesloten kan worden. Dat bevestigt mijn vermoeden. Een aardbeving die op de schaal van Richter niets voorstelt, kan wel een trigger zijn voor scheurvorming.'

Mogelijk wel door bevingen

Volgens onderzoeker Karel Terwel van de TU Delft kan scheurvorming verschillende oorzaken hebben. De grond kan zakken, door temperatuurverschillen kan materiaal bewegen, maar ook door aardbevingen kan de scheur ontstaan.
'Het is onder bepaalde waardes niet mogelijk dat een beving op zich schade veroorzaakt', zegt hij. 'Maar als het gebouw al op scherp staat en er is bijna een scheur, dan heeft het alleen maar dat laatste tikje nodig. 'Dat laatste tikje kan ook een beving zijn.'

Onderbouwing

Terwel benadrukt dat het laatste tikje ook een andere oorzaak kan hebben, maar belangrijker is: 'We kunnen de aardbeving niet uitsluiten, en dat is een verschil met voorheen. Bewoners hebben dat altijd al gedacht, wij hebben het nu verder onderbouwd.'