Tbs'er valt medewerker Van Mesdagkliniek aan; geen straf

De Dr. S. van Mesdagkliniek in de stad Groningen
De Dr. S. van Mesdagkliniek in de stad Groningen © Raymond Rutting/ANP
Voor het neerslaan van medewerkers en een patiënt in de Van Mesdagkliniek is een 30-jarige tbs'er schuldig bevonden, maar niet bestraft.
Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Maar volgens de rechtbank heeft zo'n straf geen 'toegevoegde waarde'.

Houten blok

De 30-jarige man wilde in november 2016 een overplaatsing, maar kreeg die niet. Met ontbloot bovenlijf en in elke hand een houten blok rende hij vervolgens door de kliniek.
Hij sloeg een medewerker tegen het hoofd. Die liep daardoor een schedelbreuk op. Ook een andere medewerker en een medepatiënt werden geraakt.

Lang geleden

De man veroorzaakte veel angst en paniek binnen de kliniek. Hij was onder invloed van cocaïne.
Volgens de rechter heeft hij zich schuldig gemaakt aan mishandeling en poging tot zware mishandeling. De rechter hield er rekening mee dat het incident anderhalf jaar geleden plaatsvond.

Grote gevolgen

Het lange wachten op dit strafproces had grote gevolgen voor de tbs'er. Zijn verloven werden ingetrokken en zijn behandelingen werden stopgezet.
De rechter vindt het van belang dat het behandeltraject snel wordt opgepakt. 'Meneer heeft nog een lange weg te gaan', zei hij.