Grafschenner met volle tas aangehouden op kerkhof

Twee verdachten van grafschennis zijn maandag aangehouden op begraafplaats De Stille Hof, Hoogezand.
Twee verdachten van grafschennis zijn maandag aangehouden op begraafplaats De Stille Hof, Hoogezand. © freetrader / sxc stock exchange
Een verdachte van grafschennis uit Muntendam is maandag op heterdaad betrapt op een begraafplaats in Hoogezand. Hij wordt samen met een andere Muntendammer verdacht van een reeks diefstallen op begraafplaatsen. Ook hij is aangehouden.
De afgelopen maanden zijn ongeveer honderd graven vernield in en rond Midden-Groningen. De diefstal van een urn vorige week op een begraafplaats in Wildervanksterdallen zorgde ervoor dat de politie zich extra inzette om de daders te vinden.

Teruggevonden urn

'Dat schokte de familie, de bevolking en ons als politie zeer zeker', zegt rechercheur Reinie Klunder. 'Het gaat de dieven om de metalen. Maar ze vergeten het sentiment. Dat is heel vervelend.' Vervolgens zette de politie extra rechercheurs op de grafschenniszaak.
Als gevolg werd zondag de urn teruggevonden. Zo kwamen door tips ook twee verdachten in beeld.
Een 37-jarige man werd maandag op heterdaad betrapt op begraafplaats De Stille Hof in Hoogezand. 'Hij liep ons eigenlijk gewoon in de handen', zegt Klunder. Hij had spullen in zijn tas die afkomstig waren van een begraafplaats, waaronder koperen beeldjes.

Slag geslagen?

Een verdachte van 29, die de politie ook op de korrel had, is dinsdagmorgen aangehouden. In zijn woning werden meerdere spullen gevonden die afkomstig waren van begraafplaatsen.
Vooralsnog worden de Muntendammers gelinkt aan een tweetal diefstallen op begraafplaatsen, waaronder de urn van Wildervanksterdallen. 'Wij denken dat we met deze twee een slag hebben geslagen,' zegt Klunder over de aanhoudingen, 'maar het is nog de vraag of dat echt zo is.' De politie roept mensen op verdachte zaken te bljiven melden.
Uit onderzoek moet blijken bij hoeveel zaken het tweetal mogelijk betrokken was. De teruggevonden spullen zijn in verband met het onderzoek nog in bezit van de politie.