Staking bij metaalbedrijven: 'De zaak zit muurvast' (update)

Acties in de metaal
Acties in de metaal © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Het personeel van metaalbedrijven Stork en Niestern Sander in Delfzijl staakt. De werknemers hebben voor 24 uur het werk neergelegd, omdat ze het niet eens zijn met het cao-voorstel van werkgeversorganisatie FME.
'De zaak zit muurvast', zegt Albert Kuiper van vakbond FNV. De FNV eist onder meer een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent. De werkgevers bieden een loonsverhoging van 1,4 procent in 2018 en over drie jaar gemiddeld 2,5 procent.

Verkeerde keelgat

De voorgestelde loonsverhoging past volgens de bond 'niet in deze tijd'. 'Dat is een crisisbedrag. Er moet gewoon wat bij', stelt Kuiper. Ook de verplichting om over te werken, schiet de bonden in het verkeerde keelgat.
Albert Kuiper van de FNV (Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord)

Brief van de werkgevers

De FME verstuurde woensdag nog een brief aan de bonden met het verzoek weer aan tafel te gaan, maar volgens Kuiper moeten eerst de cao-plannen van tafel.
'Maar we hebben zes marathonsessies gehad en er is een ultimatum geweest; ze hebben alle kans gehad.'
'De FME schrijft dat ze nog wel bereid zijn wat stapjes te maken, maar we willen graag eerst dat die lange arbeidstijden, het leeghalen van het pensioenpotje en de te lage loonsverhoging van tafel zijn.'
Woordvoerder Iris van Delden van FME ziet dat anders. 'We willen graag weer praten met de intentie er samen uit te komen. Maar we gaan niet vooraf tekenen bij het kruisje.'

'Zo kan het echt niet'

Mans Boneschansker uit Oude Pekela is een van de stakers. 'Ik staak omdat ik het niet eens ben met de cao-voorstellen van de FME. Zoals het nu gaat, kan het echt niet. Ze moeten weer met ons om de tafel.'

Naar FME

De actievoerders gingen in de loop van de ochtend naar het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie FME in de stad Groningen. Ze wilden een brief overhandigen aan de hoofdonderhandelaar.
Dat kwam er uiteindelijk niet van, omdat hij afzegde. 'Jammer, want dan had hij kunnen horen waarom de voorstellen niet passen bij wat mensen willen', zegt Albert Kuiper.

'Geen uitnodiging gehad'

Volgens de woordvoerder van FME is er helemaal geen uitnodiging binnengekomen bij de hoofdonderhandelaar en is er dus ook geen sprake van de afspraak is afgezegd. Ze noemt de staking 'heel jammer en slecht voor de sector'.