Nedmag wil onafhankelijk loket voor afhandelen schades

Directeur Bert Jan Bruning van Nedmag
Directeur Bert Jan Bruning van Nedmag © Martijn Folkers/RTV Noord
Zoutwinningsbedrijf Nedmag uit Veendam wil dat er een onafhankelijk loket komt voor schadeafhandeling als gevolg van gas- en zoutwinning.
Volgens Nedmag moet dit geregeld worden, omdat voor omwonenden nu onduidelijk is bij wie ze met welke schade terecht kunnen. Het zoutwinningsbedrijf beroept zich op een rapport van de Technische Universiteit Delft.
De TU concludeert volgens Nedmag dat omstandigheden in het gebouw, fundering en bodem de belangrijkste oorzaken zijn voor schade.
'Schades moet je niet separaat beoordelen, want dan kom je er niet uit', zegt directeur Bert Jan Bruning van Nedmag. 'Daar moet een onafhankelijk schadeloket voor komen.'
'Het huidige loket Tijdelijke Commissie Mijnbouw Schade handelt schades als gevolg van zoutwinning niet af. Nedmag wil graag dat er in deze lijn een onafhankelijk loket komt.

Overheidstaak

Nedmag wil daarentegen niet de regie nemen tot het optuigen van een dergelijk model. 'Dat is een overheidstaak', vindt Bruning.
Hij hoopt dan ook dat het provinciebestuur en/of het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het voortouw neemt.

Schadefonds

De zoutwinner wil na het optuigen van een loket ook meedenken over een schadefonds, waaruit de schades moeten worden uitgekeerd. 'Daar willen wij aan meebetalen.'
Hoeveel wil Bruning niet zeggen, dat hangt volgens hem af van het oordeel van het op te tuigen onafhankelijk loket.