Voormalige hongerstakers met caravan op zoek naar steun voor 'massaclaim'

De 'claimcar' van de Woonbond en twee woningcorporaties rijdt al enkele weken rond. Nu wil de stichting 'Ons laand, Ons lu' ook gaan rondrijden met een eigen caravan om bevingsgedupeerden bij te staan.
Vanuit de caravan wil de stichting, die bekendheid kreeg rond de hongerstakers in Appingedam, werken aan een 'massaclaim'. De stichting wil de Staat aansprakelijk stellen voor materiële en immateriële schade door de gaswinning.

Goedkoper?

Volgens mede-initiatiefnemer Albert Heidema is dit voor bevingsgedupeerden een goedkoper en beter alternatief dan de claimcar. Volgens hem waren mensen afgeknapt op die caravan, omdat ze zelf proceskosten moesten betalen voor een juridische strijd. Bij de caravan van de stichting zou dat niet zo zijn.
'Pas als er daadwerkelijk een uitspraak komt, moet je advocaatkosten betalen', stelt Heidema. 'Dat is wettelijk vastgelegd.'

Internationaal gerechtshof

Met een claim tegen de Staat hopen de actievoerders uiteindelijk de weg te openen naar het internationaal gerechtshof. 'Dat is een hoog doel', zegt Heidema. De claimcar van de Woonbond wil een procedure starten tegen de NAM. Heidema verwacht dat dat weinig zin meer heeft.
De caravan van de Ons laand, Ons Lu, is afkomstig van hongerstaker Pieter Douma. Hij bezette dit voorjaar een maand lang een terrein vlak bij het CVW in Appingedam. De precieze route die de caravan gaat afleggen moet nog worden bedacht.