'Staat niet aansprakelijk voor dood treinkapers De Punt' (update)

Beeld van de treinkaping
Beeld van de treinkaping © RTV Drenthe
De Staat is niet aansprakelijk voor de dood van Molukse kapers bij de beëindiging van de treinkaping in De Punt in 1977. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdagmorgen beslist.
Bij het beëindigen van de kaping kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven door kogels van militairen. In 2015 daagden nabestaanden van twee omgekomen kapers de Staat. Zij vinden dat er te veel geweld is gebruikt bij het beëindigen van de kaping. De militairen zouden zelfs de opdracht hebben gehad van de Staat om de kapers te doden.

Update:

Inmiddels is bekend geworden dat de nabestaanden in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank. Advocaat Liesbeth Zegveld van de nabestaanden: 'Dit vonnis is zo raar, het schreeuwt om hoger beroep'.

Executies

De militairen, mariniers, moesten in 1977 kapers doden, tenzij iemand zich duidelijk waarneembaar overgaf. Maar de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja konden dat niet vanwege hun verwondingen. Zij werden van dichtbij geëxecuteerd, aldus Zegveld. Dit zou blijken uit autopsierapporten, geluidsbanden van de actie en getuigenverklaringen van mariniers.
De Staat ontkent dat er sprake is van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

Aangifte

In aanloop naar de zaak zijn elf mariniers gehoord. Daarop deed advocaat Zegveld aangifte tegen Defensie. De verklaringen van de mariniers zijn volgens haar ongeloofwaardig.
Defensie zou de mariniers hebben voorbereid op hun verklaring, onder meer door hen bij een advocaat geluidsbanden te laten horen en door bijeenkomsten te organiseren. Defensie wijst deze beschuldigingen van de hand. Het onderzoek hiernaar door het Openbaar Ministerie loopt nog.

'Achteraf gezien onjuist, maar oprecht'

De rechtbank zegt dat niet kan worden afgeleid dat mariniers verklaringen op elkaar hebben afgestemd en vindt dat de getuigenverklaringen voldoende geloofwaardig zijn.
Verder oordeelt de rechtbank dat de mariniers in de 'achteraf gezien onjuiste, maar oprechte en daarom verschoonbare' veronderstelling waren dat het geweld nodig was. Het was schemerig in de trein, het was een hectische en chaotische situatie en de mariniers moesten in een fractie van een seconde beslissingen nemen.

Massale belangstelling

De zitting kon woensdag opnieuw rekenen op massale belangstelling. Tientallen familieleden, kennissen en geïnteresseerden waren naar de rechtbank gekomen. Er moest een aparte videozaal worden ingericht om iedereen een zitplek te geven.