Bacterievuur bedreigt De Appelhof

Boomgaard De Appelhof (niet op deze foto) heeft te lijden onder het bacterievuur.
Boomgaard De Appelhof (niet op deze foto) heeft te lijden onder het bacterievuur. © Stefan Bleeker/RTV Noord
In de historische vruchtboomgaard De Appelhof in Winsum moet flink gesnoeid worden. Een aantal vruchtbomen is aangetast door bacterievuur. Ook aan de Mentaweg bij Feerwerd zijn meidoorns aangetast.
Bacterievuur is een besmettelijke plantenziekte die veel schade kan veroorzaken in de boomkwekerij, fruitteelt en openbaar en particulier groen. 'De bacterie leidt tot afsterving van takken', vertelt Marcel Knol van Landschapsbeheer Groningen.
De kenmerken van de ziekte zijn een bruinzwarte verkleuring en het verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen. 'Insecten en vogels kunnen de bacterie ook overbrengen. Het is behoorlijk ernstig.'

Afzagen

De bestrijding van de ziekte is lastig, want er zijn geen bestrijdingsmiddelen. Bestrijding beperkt zich tot het opruimen en verwijderen van zieke planten of plantendelen.
Omdat de bacterie erg besmettelijk is, neemt het Landschapsbeheer voorzorgsmaatregelen. 'Ons gereedschap wordt bij elke tak ontsmet met brandspiritus. Daarom is het ook arbeidsintensief', vertelt Knol.
Voor De Appelhof betekent het bacterievuur overigens niet dat snoeien volstaat. Een aantal ernstig aangetaste bomen moet geheel verwijderd worden. 'We proberen de bomen zoveel mogelijk te bewaren, maar sommige moeten wel gekapt worden', aldus Knol. De aangetaste meidoorns aan de Mentaweg worden bij de grond afgezaagd.
De Appelhof wordt overigens niet gesloten voor publiek.