Zo kun je de maansverduistering het beste zien

© ANP/Robert Vos
Wat moet je doen om de langste maansverduistering van de eeuw het beste te kunnen zien? De kijkavond op de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is al volgeboekt, maar Theo Jurriens van de RUG heeft wat alternatieven.
De verduisterde maan komt deze vrijdag om 21:30 uur op. De zon gaat om 21:38 onder en blijft schemeren tot 22:30 uur. Je kunt dus het beste kijken tussen 22:30 en 23:15 uur. De verduistering eindigt om 23:15 uur.
Jurriens heeft vier varianten om de maansverduistering te bekijken.

1. De geluksvogel variant

Heb je een tuin met goed en vrij uitzicht op de horizon in het zuidoosten, dan heb je geluk. Pak een tuinstoel en geniet. De bijzondere plaatjes zijn later wel op het internet te vinden.

2. De actieve variant

Pak de fiets en ga naar een plekje met vrij uitzicht. Dat houdt ook in: een plekje met zo min mogelijk lichtvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan de Onlanden, Dwingelderveld, Lauwersmeer, Noordpolderzijl en het Friesche Veen.

3. De geïnteresseerde variant

Deze optie lijkt op de actieve variant, maar dan met een goede verrekijker en wellicht een fototoestel. Je hebt een camera met een lens van minimaal 300 millimeter nodig of een compact camera met een goede zoom. En niet vergeten: een statief.
Gebruik de zelfontspanner van de camera om trillingen te vermijden. Als het wijzigen van camera-instellingen niet kan of te ingewikkeld is, gewoon vertrouwen op de automaat van het toestel.

4. De expert variant

Deze variant gaat iets verder dan de vorige. Tussentijds geniet je ook van de maantjes van Jupiter met de verrekijker of bekijk je met een telescoop de ring van Saturnus.
De rode planeet Mars staat schijnbaar onder de maan en in het westen is de planeet Venus nog te zien. Om 22:34 uur komt het International Space Station ook nog voorbij.

Stuur ons jouw foto!

Blijf je op voor de maansverduistering? Stuur ons dan je foto via WhatsApp, Instagram, Facebook of Twitter.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op donderdag. Omdat de maansverduistering vandaag is te zien, plaatsen we hem opnieuw.