Zuidelijke ringweg is sinds zes uur weer open; nieuwe afsluiting niet uitgesloten

© Dennis Venema
De zuidelijke ringweg bij de stad Groningen is sinds zes uur vrijdagochtend weer open voor het verkeer. De weg was vanuit de richting Hoogezand afgesloten tussen Euvelgunne en het Julianaplein, omdat het asfalt van de tijdelijke weg smolt.
'Het is afwachten wat er vandaag gebeurt, bij opnieuw hoge temperaturen', zegt Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort. Door de tropische hitte smolt het asfalt op de plaats waar de tijdelijke weg aan het bestaande wegdek was gelegd.
De voeg tussen de twee wegdelen is in de avond en nacht gerepareerd. 'Het was een lange nacht', zegt Kramer.

Opnieuw afsluiten niet onmogelijk

'We hopen dat de voeg niet weer bezwijkt', zegt Kramer.
'We hebben de weg zo veel mogelijk gekoeld. Er wordt ook af en toe zout gestrooid.' Zout onttrekt vocht aan de weg, waardoor die koeler wordt.
'We hopen dat we het vandaag gaan redden. Anders moeten we opnieuw afsluiten. We hopen van niet, maar de kans zit er echt wel in.'
Als de weg vrijdag in de loop van de dag opnieuw afgesloten moet worden, zal net als donderdag eerst het deel tussen Euvelgunne en het Europaplein op slot gaan. Als dat nodig is, wordt dat later doorgetrokken tot het Julianaplein.

Overmacht

Volgens Kramer is het puur een gevolg van de tropische hitte en liggen de problemen niet aan de kwaliteit van het asfalt.
'Deze extreme omstandigheden zijn voor iedereen overmacht.'