Caviaopvangcentrum Beertje sluit de hokjes

Hanna Schwennen bouwt met pijn in het hart haar caviaopvangcentrum af.
Hanna Schwennen bouwt met pijn in het hart haar caviaopvangcentrum af. © Stephanie Nijssen/RTV Noord
Met pijn in het hart maakt Hanna Schwennen een moeilijk besluit. Zodra de veertig laatste opvangcavia's een nieuw huisje hebben, sluit ze de deuren van haar caviaopvang. 'Het wil gewoon niet meer, het wordt te zwaar', vertelt ze.
'Elke dag maak ik hokken schoon en krijgen de dieren persoonlijke verzorging. Maar vanwege medische redenen lukt het niet meer', sombert Schwennen.

Afbouwen

Ze wil het rustig aan afbouwen, zodat ze niet in een keer afscheid hoeft te nemen van haar werk. 'Mijn man zei dat ik niet in één keer moet stoppen, dat zou volgens hem mijn dood worden.  Daarom zit er een stop op de opvangcavia's, maar neem ik nog wel vakantielogés aan tot de laatste opvangcavia een nieuw baasje heeft gevonden.'

Overblijvers blijven

Inclusief logés zitten er nog zo'n 75 cavia's in de opvang. 'De oude 'caafjes' mogen blijven tot hun dood', zegt Schwennen liefkozend. De overblijvers gaan niet naar een andere opvang, die mogen ook gewoon tot hun dood bij mij blijven.'
Een toekomst zonder cavia's? Dat ziet Schwennen niet zitten. Ze heeft in huis ook nog drie cavia's en als daar één van overlijdt, komt er gewoon weer een nieuwe.