Stel moet 3,4 miljoen winst uit hennepkwekerij terugbetalen

Een hennepplant.
Een hennepplant. © Jos Schuurman/FPS
Een vrouw (57) uit De Kiel en haar 67-jarige vriend uit Groningen moeten 3,4 miljoen euro terugbetalen. De rechtbank vindt bewezen dat dit bedrag werd verdiend met een hennepkwekerij die in 2013 in het huis van de vrouw werd ontdekt.
In een ondergrondse ruimte vond de politie destijds een illegale kwekerij met 1340 planten. De 67-jarige Stadjer, die al twee keer eerder was veroordeeld voor hennephandel, was het brein achter de kwekerij.

Hennep en fraude

De man werd in 2016 veroordeeld tot vijftien maanden cel voor de hennepkwekerij in De Kiel en hypotheekfraude. Zijn vriendin kreeg dezelfde straf voor de fraude en medeplichtigheid aan het kweken van hennep. Zij heeft altijd ontkend dat ze iets van de kwekerij wist. De twee zijn in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof in Leeuwarden. Dat loopt nog.

Aflossen

De rechtbank in Assen is ervan overtuigd dat de vrouw er wél van wist, blijkt uit het vonnis over de terug te betalen winst. De rechtbank wil dat zij de verkregen ruim 320.000 euro terugbetaalt aan de staat. Haar vriend moet de rest, ruim 3,1 miljoen, terugbetalen. Hij was nog bezig met het aflossen van 81.000 euro, dat hij verdiende met eerdere hennepkwekerijen.

Kleding en auto's

De vrouw uit De Kiel vertelde dat ze de 320.000 euro had verdiend met de verkoop van kleding en auto's. De advocaten van het stel vonden de bedragen veel te hoog en vroegen tijdens de rechtszaak in juni om het bedrag bij te stellen, maar de rechtbank veegde dat van tafel.