Burgemeester twitterrel naar Groningen: 'Goed dat hij komt'

De tweet
De tweet © Twitter
Burgemeester Wil Houben van de Limburgse gemeente Voerendaal komt voor een bezoek naar onze provincie.
Houben werd uitgenodigd door burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond, naar aanleiding van een tweet die zorgde voor verontwaardigde reacties. De bedoeling is dat het bezoek medio september plaatsvindt.

Wat schreef Houben?

'Ik snap niet hoe heel Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen. De Limburgse kolen zijn er destijds tot de laatste kuubs uit geroofd!', schreef Houben op Twitter.

'Onbetamelijk'

Van Beek reageerde fel op die tekst. 'Ik vind dit onbetamelijk. Daarom heb ik hem uitgenodigd voor een werkbezoek. Om vooral eens zelf te kijken en te luisteren wat hier aan de hand is. En hem wellicht op andere gedachten te brengen.'
'Dat een burgemeester vanuit een andere regio dit soort woorden uitspreekt, dat vind ik werkelijk een grof schandaal', zei Van Beek maandagmiddag op Radio Noord.

'Hebben Groningers de mijnschade bekeken?'

Houben heeft de uitnodiging nu geaccepteerd.
'Ik zal ze meteen vragen of zij in het verleden al eens naar de mijnschade zijn komen kijken, de gevolgen van de overstromingen van de Maas en de gevolgen van de zware aardbevingen in onze provincie', meldt hij aan dagblad De Limburger.

Getroffen gebieden

'Dat ik hem met open armen ontvang is misschien wat overdreven gezegd, maar ik vind het wel goed dat hij komt', zegt Van Beek over de komst van Houben.
'Ik heb via Twitter de dialoog gezocht. En ik ben blij dat hij daarop ingaat. Met als doel te laten zien welke problematiek hier speelt. Wat mij betreft is het goed als getroffen gebieden elkaar ondersteunen, in plaats van met elkaar in gevecht gaan over wie er nu het ergste is getroffen. Dat lijkt mij niet zinnig.'