Drugslab Zuidlaren produceerde crystal meth

Crystal meth (archief)
Crystal meth (archief) © EPA / Joerg Carstensen
In het drugslab in Zuidlaren dat in april werd opgerold, werd crystal meth geproduceerd. De politie ziet de productie van meth steeds verder oprukken in Nederland.
Dat meldt NRC. Behalve in Zuidlaren worden ook Lunteren, Oss en Weert genoemd als locaties waar meth werd gemaakt. Vorig jaar werden al labaratoria gesloten in Den Haag, Haulerwijk en Neede.

Drie vrouwen uit Groningen

Op vrijdag 6 april werd een rare lucht geroken bij een loods aan het Bolwerk in Zuidlaren. De politie rolde daarna het drugslab op en hield zes mensen aan. Daaronder zaten drie vrouwen uit de stad Groningen en gemeente Loppersum. De vrouwen, tussen 38 en 63 jaar, werden later vrijgelaten.
Twee mannelijke verdachten zonder vaste woonplaats en een 63-jarige inwoner uit Emmen bleven langer vastzitten.

Zware harddrugs

Volgens het Europese drugsagentschap EMCDDA is Nederland in Europa een grote producent, verwerker en exporteur van crystal meth. De drugs wordt minder in Nederland gebruikt - het wordt vooral geëxporteerd, naar voornamelijk Oost-Duitsland en Tsjechië.
Crystal meth is een zware harddrug, zwaarder dan bijvoorbeeld cocaïne. Het verslavende middel werkt 6 tot 12 uur als het wordt geslikt, en tot 24 uur als het wordt gerookt. Gebruikers voelen minder behoefte tot eten en slapen.