RIVM: 'Gevoelig voor smog? Blijf dan morgen binnen'

Tropisch warm
Tropisch warm © Jannes Wiersema
Gezondheidsorganisatie RIVM waarschuwt dat heel Nederland dinsdag te maken kan krijgen met smog. Wie gevoelig is voor de verontreinigde lucht krijgt het advies binnen te blijven en geen zwaar lichamelijk werk te doen.
'De hoogste concentraties voor dinsdag worden in het oosten verwacht, voor het hele land geldt dat de luchtkwaliteit 'slecht' kan zijn. Woensdag wordt het beter, de luchtkwaliteit is dan in het ongunstige geval 'onvoldoende' maar dus niet meer 'slecht'', aldus het RIVM.

Kwaliteit

Donderdag en vrijdag waarschuwde het instituut ook voor plaatselijke smog, vooral in het zuidoosten. Eerder drong de smog ook al onze provincie binnen. Zo was de luchtkwaliteit in onze provincie eind juli lokaal 'onvoldoende' en 'matig'.

Zomersmog

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat.
De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.