Kromowidjojo grijpt naast medaille op 50 meter vlinderslag

Ranomi Kromowidjojo heeft op het EK naast de medailles gegrepen op de 50 meter vlinderslag.
Ranomi Kromowidjojo heeft op het EK naast de medailles gegrepen op de 50 meter vlinderslag. © ANP
Ranomi Kromowidjojo heeft op het EK in Glasgow naast de medailles gegrepen op de 50 meter vlinderslag. De 27-jarige zwemster ging in de finale flitsend van start, maar tikte uiteindelijk pas als zesde aan in 25,88 seconden.
De Europese titel ging voor de vierde keer op rij naar Sarah Sjöström uit Zweden (25,16). Het zilver was voor Emilie Beckmann uit Denemarken (25,72), het brons ging naar de Belgische Kimberly Buys (25,74).

Overgeslagen

Kromowidjojo had in overleg met bondscoach Marcel Wouda de 100 meter vrije slag overgeslagen, omdat ze volgens Wouda meer kans op een medaille zou hebben op de 50 meter vlinderslag.
De drievoudig olympisch kampioene kon haar moeizame toernooi in Glasgow echter niet opluisteren met nog een plak. Eerder pakte de Groningse wel brons op de 50 meter vrije slag en twee keer zilver met de estafetteploeg op de 4x100 vrij (vrouwen en gemengd).

'Niet goed genoeg'

'Ik sta nog steeds achter mijn keuze om de 100 vrij over te slaan', zei 'Kromo' bij de NOS. 'Mijn tijd was niet goed genoeg, maar op Sarah na zwom niemand heel hard', vond ze.
'Ik had superveel zin in deze race en was helemaal opgepompt door dat goud van Ferry', zei ze over haar vriend Ferry Weertman, die enkele uren eerder goud had gepakt op de tien kilometer in het open water.
'Ik had graag samen met hem een medaille willen vieren, maar helaas. Een verklaring hiervoor heb ik niet. Het is zeker niet zo dat ik een dip heb, ik heb hier op het EK ook gewoon op het podium gestaan', legde ze uit.

Nog steeds bij de top

'Twaalf jaar geleden stond ik voor het eerst op het EK-podium en ik ben superblij dat ik nog steeds bij de top hoor. Maar ik had dit toernooi graag anders willen afsluiten. Dit is niet waar ik voor kwam', besloot Kromowidjojo.