Man hoort werkstraf tegen zich eisen voor drugsbezit en 'Picassogeld'

© photospill / flickr
Voor het bezit van ruim 400 gram hasj, 13,5 kilo hennep en het witwassen van 29.700 euro hoorde een 67-jarige man uit Bad Nieuweschans donderdag een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen.
Na een melding kreeg de man op 26 november 2014 bezoek van politie. Dieven zouden het op het huis van de man gemunt hebben. De man had op dat moment bezoek van drie mannen. Het was een agent opgevallen dat het er sterk naar wiet rook, waarna het huis doorzocht werd.

Plakken hasj achter de bank

Op een tafel troffen de agenten een boterhamzakje met resten van henneptoppen aan. In de kamer en in de keuken stonden vuilniszakken met hennep. Achter een bankstel lagen de plakken hasj.
Op het terras van de woning stuitten agenten op een plastic tasje met 29.700 euro, verstopt tussen de tuinstoelen. Het geld, veelal briefjes van vijf en tien euro, werd in beslag genomen.

Aanbetaling voor Picasso-werk

De man verklaarde op de zitting dat het geld een aanbetaling was voor de aankoop van een schilderij van Picasso. Het kunstwerk zou in Moskou staan, maar naar Berlijn worden gebracht. De Schansker zou daar de Picasso oppikken, voor een onbekend gebleven Griekse man
Het kunstwerk moest 600.000 euro opleveren, maar de Schansker kon het kopen voor 145.000 euro, had hij tegen de Griekse klant gezegd. Die deed hem daarop een aanbetaling van 29.700 euro cash. 'Ik handel al langer in wat kunst', zei hij tegen de rechters. 
Volgens de raadsman van de man is zijn cliënt erin geluisd en zou zijn huis zonder toestemming zijn doorzocht.

Extra getuigen

In 2016 werd de zaak door de politierechter behandeld, maar die verwees de zaak door, zodat meerdere rechters zich over de zaak konden buigen en er extra getuigen gehoord konden worden. 
De uitspraak is over twee weken.