Contitank verdubbelt capaciteit: 'Een hele stap voorwaarts'

Contitank, een opslagbedrijf voor plantaardige en dierlijke oliën en vetten, breidt uit. Vrijdag is dat logistiek goed zichtbaar, want er worden vier opslagtanks naar Farmsum vervoerd. 'Een hele operatie', vertelt directeur Joris Hoogenbosch.
Het vervoeren van de opslagtanks klinkt simpel, maar volgens Hoogenbosch is niets minder waar. 'Maar met een goede voorbereiding kun je rustig naar zoiets toewerken', vindt hij. 'We hebben uitgekeken naar deze dag, het is voor Contitank een hele stap voorwaarts.'

800.000 liter

De roestvrijstalen tanks, waar de oliën en vetten in worden opgeslagen, zijn 28 meter hoog en hebben een diameter van zesenhalf meter. Ze zijn vervaardigd bij Holvrieka in Sneek, waar ze via de binnenvaart naar Delfzijl worden vervoerd. Elke tank heeft een inhoud van 800.000 liter.
'Vandaag worden er vier gebracht en later deze maand volgen nog eens drie', vervolgt de directeur. 'Daarnaast bouwen we nog drie stalen tanks met een inhoud van 2500 kuub. Kortom, we verdubbelen in capaciteit.'

In opkomst

De uitbreiding is volgens hem nodig, omdat de bio-economie in opkomst is. 'Met deze uitbreiding bereiden wij eigenlijk de infrastructuur voor om de groei van de bio-economie mogelijk te maken', vult Hoogenbosch aan.
Als de tanks per schip op locatie zijn, worden ze met grote kraanwagens op hun plaats gezet. 'Het is precisiewerk en best spannend, gelukkig waait het niet te hard. Ja, we hebben de berichten van het KNMI wel even in de gaten gehouden', vertelt hij lachend.

Pijpleiding

Bij die enorme opslagtanks blijft het niet. Er zit nog een grote ontwikkeling in de pijplijn: een pijpleiding. Deze moet eind volgend jaar gereed zijn en zorgt voor een rechtstreekse verbinding tussen het terrein van Contitank en het chemiecluster.
'Wij zijn daarmee in staat om grondstoffen over en weer naar chemieklussen te transporteren. Tegelijkertijd loopt er door een mantelbuis restwarmte van AkzoNobel. Die warmte zorgt ervoor dat de producten door de leidingen niet stollen. Tegelijkertijd zorgt die warmte ervoor dat het park verwarmd wordt.'
Zo'n pijpleiding scheelt per klant ongeveer 3600 vrachtwagenbewegingen per jaar, legt Hoogenbosch uit. 'Dat scheelt behoorlijk.'
Het aanleggen van de pijplijn zal zo'n zes tot negen maanden in beslag nemen. 'Daarvoor moet er zo'n vierenhalf miljoen euro geïnvesteerd worden', aldus de Contitank-directeur.