Instellingen

Inbreker verstopt zich met succes voor politie in Veenkoloniaal Museum; drie penningen gestolen

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam
Het Veenkoloniaal Museum in Veendam © Google Streetview
In het Veenkoloniaal Museum in Veendam was afgelopen woensdag een inbraak. Drie penningen zijn gestolen. De inbreker verstopte zich enige tijd voor het pand, terwijl er politie aanwezig was.
'Uit camerabeelden blijkt dat een man op slippers, witte sportsokken, wit T-shirt, zwarte korte broek met witte strepen aan de zijkant, omstreeks 20.40 komt aanfietsen', schrijft het museum.

IJzeren staaf van oud stuurrad

'De man is bijna een uur op het binnenplein, loopt rond, kijkt door de ramen en kijkt onder andere of hij in het schip kan komen. Daarna zoekt hij iets om de deur te kunnen forceren. Hij breekt een ijzeren staaf van een oud stuurrad af, dat als museumobject op het plein ligt.'
'Met deze staaf slaat hij het raam in. Vervolgens gebruikt hij een steigerpijp om het gat te vergroten. Deze steigerpijp hebben we teruggevonden en zat onder het bloed. De inbreker heeft, omdat hij zich gesneden heeft aan het glas, bloed en huidsporen op het glas achtergelaten.'
Een van de gestolen penningen (Foto: Veenkoloniaal Museum)

Politie vertrok weer

Het museum schrijft dat de politie snel ter plaatse was. Agenten merkten op dat een deur was geforceerd, maar niet was opengebroken. 'Bij de gang beneden bleek een ruit geforceerd. Helaas trok de politie na rondkijken de conclusie dat er geen inbreker in het gebouw was.'
'Wel werd een fiets in beslag genomen die niet op slot achter het museum stond. Dit bleek de fiets van de inbreker. De inbreker zelf krijgt, zo blijkt uit de beelden, in de gaten dat er andere mensen in het gebouw zijn en hij heeft zich verstopt.'
Een van de gestolen penningen (Foto: Veenkoloniaal Museum)

Vermoedelijk van Oost-Europese komaf

Volgens het museum is het een blanke jongeman, ongeveer 25 tot 30 jaar oud en waarschijnlijk van Oost-Europese komaf. Hij verliet rond 22.30 uur het gebouw via een nooduitgang en stapte in een Opel Corsa.

Scheelde weinig

'Het scheelde weinig of het was een heterdaad geweest. We houden veilingsites in de gaten, misschien wilt u dit ook doen. Ook vragen we u om uit te zien naar een blauwe Opel Corsa waarvan u het vermoeden heeft dat die er iets mee te maken heeft gehad', aldus het museum.
'En wie heeft na 10.30 een man zien lopen in Veendam op slippers, met witte sportsokken, wit T-shirt en zwarte korte broek. Tips? Bel de politie: 0900-8844.
Een van de gestolen penningen (Foto: Veenkoloniaal Museum)
Uit het museum zijn drie penningen gestolen. Bekijk hier foto's en omschrijvingen hiervan. De politie was vrijdagavond onbereikbaar voor een reactie.