Menzis kijkt bij depressietherapie meer naar resultaat

Het pand van Menzis in Groningen
Het pand van Menzis in Groningen © Eveline Jonkers/RTV Noord
Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat en niet langer op basis van het aantal behandelingen.
Menzis vergoedt jaarlijks voor 35.000 cliënten de kosten van een therapie en/of de kosten van medicijnen die door een psychiater worden voorgeschreven. Door andere vergoedingscriteria vast te stellen, hoopt de zorgverzekeraar kosten te besparen.

Eerste zorgverzekeraar

Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren.
Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al.

Afspraken met onder meer Lentis

De bedoeling is dat het effect van de behandeling voor de cliënt centraal komt te staan. Het gaat om criteria als 'klachtvermindering, klanttevredenheid en verbetering van de kwaliteit van leven'.
Menzis heeft daarover afspraken gemaakt met achttien GGZ-organisaties, waaronder Lentis.

Geen financiële gevolgen voor cliënten

Een woordvoerder van Menzis benadrukt dat cliënten financieel niets zullen merken van de afspraken met de zorgaanbieders: 'Als een zorgaanbieder niet wordt betaald door ons, dan is het niet zo dat de cliënt het zelf moet betalen.'

Belang patiënt wordt meegewogen

Volgens Menzis wordt het belang van de patiënt met het nieuwe plan meegewogen. 'Met de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren', zegt een woordvoerder.
Volgens hem leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de 'makkelijke patiënten' worden behandeld. 'Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat.'

Meten

Het resultaat wordt gemeten op basis van meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de cliënt. De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg.
'Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al', besluit de woordvoerder.