'Gemeente Winsum laat historische panden verslodderen'

Station Baflo moet monument worden
Station Baflo moet monument worden © RTV Noord/René Walhout
Het ontbreekt de gemeente Winsum aan zorg voor de gebouwen die het zeer rijke verleden van de regio illustreert. Dat zegt de Stichting Het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie.
Volgens de stichting is er een slecht gemeentelijk monumentenbeleid. Winsum doet het veel slechter dan vergelijkbare gemeenten in Nederland, constateert Het Cuypersgenootschap.

Treinstation van Baflo

Door het ontbreken van een monumentenlijst kan er weinig gedaan worden tegen verminking of sloop van panden historische panden van betekenis. Het treinstation van Baflo uit 1893 en de bijzondere bungalows aan de Borgweg in Winsum worden als voorbeeld genoemd.
'Het station in Baflo is het laatste nog bestaande station in Groningen uit een serie uit de negentiende eeuw. Een uniek gebouw dat voor de toekomst veiliggesteld moet worden', meent Norman Vervat van het Cuypersgenootschap.

Panden aanwijzen

De Stichting Het Cuypersgenootschap heeft Winsum verzocht panden aan te wijzen als monument en om een monumentenbeleid te ontwikkelen. Dit kan dan later door de nieuwe gemeenten Hogeland en Westerkwartier worden uitgewerkt.

Vaker inzet in de provincie

De stichting laat zich in de provincie vaker gelden als het om monumentale gebouwen gaat. In 2013 trachtte ze de sloop van een boerderij in Onstwedde tegen te houden. In 2016 maakte ze bezwaar tegen de sloop van de Finse school in stad Groningen.

Zorgenkindje

'De provincie Groningen is een zorgenkindje wat monumenten betreft. De stad heeft het goed voor elkaar met de aanwijzing van honderd gebouwen. In de rest van de provincie is het slecht gesteld met de monumenten', aldus Vervat.

Update 15:50 uur

De gemeente Winsum geeft aan niet te willen reageren.