OM onderzoekt seksueel misbruik bij Jehovah's Getuigen

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar seksueel misbruik bij de geloofsgemeenschap van Jehovah's Getuigen. Dat schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker laat weten dat vijf mensen aangifte hebben gedaan van seksueel misbruik. Die aangiften komen uit verschillende regio's in het land.

'Bij het het OM zijn de aangiften zorgvuldig in behandeling genomen door gespecialiseerde zedenofficieren in de regio's', schrijft de minister. Eerder riep hij slachtoffers op aangifte te doen, zodat het OM een onderzoek zou kunnen instellen.

Reclaimed Voices

De Groninger Frank Huiting, die zelf als kind werd misbruikt door leden van de geloofsgemeenschap, stelde het misbruik aan de kaak. Daarvoor richtte hij de stichting Reclaimed Voices op, om slachtoffers een stem te geven. Bij de stichting hebben zich al driehonderd mensen gemeld die zelf het slachtoffer van seksueel misbruik zijn of signalen melden over misbruik.

Geen eigen onderzoek

Tot teleurstelling van minister Dekker stelden de Jehova's Getuigen zelf geen onafhankelijk onderzoek in naar het misbruik.

Lees ook:

- Kamer en minister voor onderzoek seksueel misbruik Jehovah's Getuigen
- Minister Dekker: 'Jehovah's getuigen, geef misbruik aan'
- Meldpunt voor misbruik bij Jehova's Getuigen ontvangt tachtig meldingen

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws