Man veroordeeld tot jaar cel voor ontucht met zeven 'kwetsbare jongeren'

Een 52-jarige man uit Uithuizermeeden moet een jaar de cel in voor ontucht met zeven jongens.
Ook krijgt hij een jaar voorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie had tegen hem drie jaar cel geëist.

Hangplek

De slachtoffers waren destijds tussen de tien en vijftien jaar oud. Zij gebruikten de woning van de man als een hangplek, waar kon worden gerookt, gedronken en waar porno kon worden gekeken. Tijdens deze bezoekjes vroeg de man de jongens om bij hem seksuele handelingen te verrichten.

Kwetsbaar

De jongens verklaarden los van elkaar, dat de man aan ze zat. Hij zou steeds dwingender te werk zijn gegaan en druk hebben uitgeoefend.
De rechtbank vindt bewezen dat de man zorgde voor een sfeer van 'ontremming' bij een groep kwetsbare jongens. Ook heeft hij het welzijn van de jongens ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen seksuele gevoelens.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man heeft 'diffuse seksuele problemen' en is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij functioneert op het niveau van een 8 tot 12-jarig kind.
De zaak kwam aan het rollen toen een slachtoffer aan zijn moeder vertelde wat er was gebeurd. Zij deed namens haar zoon aangifte tegen de man. Kort daarop kwamen meerdere aangiftes binnen. Toch deden niet alle slachtoffers aangifte tegen de man.

Psychische problemen

Een aantal slachtoffers kampt met ernstige psychische problemen. Vier slachtoffers dienden een schadeclaim in van in totaal 45.000 euro. Daarover heeft de rechter besloten dat de man 17.000 euro moet betalen.