Jehovah's Getuigen: 'Geen bezwaar' tegen onderzoek naar seksueel misbruik

Kerkgenootschap Jehovah's Getuigen heeft 'geen enkel bezwaar' dat er aangifte is gedaan van seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap.
Dat laat een woordvoerder weten in reactie op het nieuws dat het Openbaar Ministerie negen gevallen van seksueel geweld binnen de gemeenschap onderzoekt.

'Zien uitkomst met belangstelling tegemoet'

'Uiteraard hebben wij er geen enkel bezwaar tegen dat er aangiften zijn ingediend en dat betrokkenen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Wij zien de bevindingen van het OM dan ook met belangstelling tegemoet.'

'Bijbels standpunt'

Omdat details van de aangiftes niet bekend zijn bij het kerkgenootschap, verwijst de woordvoerder verder naar 'Het Bijbelse standunt van Jehovah's Getuigen over de bescherming van kinderen'. Daarin staat onder meer dat het kerkgenootschap kindermisbruikers nooit in bescherming neemt en dat slachtoffers en hun ouders alle recht hebben om aangifte te doen.

Lotgenoten

Stadjer Frank Huiting is één van de personen die aangifte deed. In zijn jeugd werd Huiting jarenlang misbruikt door een lid van deze kerk. Met een aantal lotgenoten richtte hij vorig jaar stichting Reclaimed Voices op om het seksueel misbruik bij de Jehovah's aan de kaak te stellen.

Honderden gevallen

Volgens de stichting gaat het binnen de Jehovah's Getuigen alleen al in ons land om honderden gevallen van seksueel misbruik. De stichting pleit dan ook voor een onderzoek zoals de commissie-Deetman dat ook bij de Rooms-Katholieke Kerk heeft gedaan.