Onderzoekscentrum RUG ontwikkelt tool om belastingen te vergelijken

Met de calculator kun je uitrekenen hoeveel je betaalt aan gemeente, provincie en waterschap.
Met de calculator kun je uitrekenen hoeveel je betaalt aan gemeente, provincie en waterschap. © RTV Noord (archief
Wie wil zien hoeveel er betaald moet worden aan de gemeente, provincie en waterschap kan met ingang van vandaag gebruik maken van de Lokale Lasten Calculator.
De digitale tool is ontwikkeld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hiermee kan online een vergelijking worden gemaakt van de lokale lasten die in verschillende plaatsen worden geheven. Ook is op de calculator te zien hoeveel geld de gemeenten van het rijk ontvangen, de zogeheten rijksuitkeringen. 

Rijksuitkeringen versus belastingen

De calculator laat de inkomsten per inwoner uit de rijksuitkeringen van het jaar ervoor zien. Daardoor is nu voor het eerst eenvoudig te zien hoe die rijksuitkeringen zich verhouden tot de belastingen die betaald worden.
Behalve gemeentelijke heffingen als de onroerendezaakbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing, geeft de tool ook inzicht in de hoogte van de belastingen die provincies en waterschappen heffen.

Lokale lastenmeter

In 2014 ontwikkelde de Rekenkamer Nijmegen een soortgelijk instrument: de Lokale lastenmeter. Inmiddels zijn meer dan vijftig gemeenten op die Lokale lastenmeter aangesloten. Ook bedrijven kunnen erop zien wat de lokale lasten zijn.
De Lokale Lasten Calculator is hier te vinden.