Minister Wiebes overweegt bouwdepot voor gebouweigenaren in aardbevingsgebied

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat denkt erover na om eigenaren van gebouwen de optie te geven dat ze geld voor de versterking in een bouwdepot kunnen stoppen.

De minister schrijft in zijn antwoorden op de schriftelijke vragen van GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee dat deze optie wordt 'verkend en afgewogen' in de ontwikkeling van de nieuwe versterkingsaanpak. 

Versterkingsaanpak tegen het licht

De versterkingsaanpak wordt momenteel tegen het licht gehouden omdat volgens het advies van de Mijnraad minder gebouwen versterkt hoeven te worden. De reden daarvoor is dat de komende jaren de gaswinning wordt afgebouwd. Met als doel het dichtdraaien van de kraan in 2030.

Meer vrijheid

Het idee van een bouwdepot komt uit de koker van het Groninger Gasberaad. Op deze manier krijgen gebouw-eigenaren meer vrijheid over hoe zij het geld voor de versterking van hun pand of huis kunnen besteden. 

In september wordt meer duidelijkheid verwacht over het plan van het Groninger Gasberaad. Wiebes wil dan samen met de regiobestuurders en maatschappelijke organisaties de versterkingsaanpak te presenteren.

Lees ook:

- Mislopen van toeslagen te claimen bij NAM of Tijdelijke Commissie
- Fiscaal jurist: 'Aardbevingsvergoeding in bouwdepot stoppen, heeft geen zin'
- Echtpaar 'schrikt zich rot' na aanslag belastingdienst over bevingsvergoeding

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws