Actievoerders fietsen van Engeland naar Farmsum voor zitblokkade bij NAM

© Code Rood
Actiegroep Code Rood verwacht volgende week vijfhonderd demonstranten bij de zitblokkade voor het NAM-tankenpark in Farmsum. De actievoerders komen uit binnen- en buitenland, waaronder een groep van vijftien fietsers uit Engeland.
De groep is zaterdag al vertrokken en heeft inmiddels de overtocht naar Nederland gemaakt.

Tentenkamp

Volgens Code Rood zijn deze week meer dan tien fiets- en bustochten vanuit heel Nederland naar Groningen. De honderden demonstranten slapen in een tentenkamp vlakbij het tankenpark. De exacte locatie daarvan wordt dinsdagmiddag bekendgemaakt.
De actievoerders gaan vanaf volgende week dinsdag de ingang van het NAM-tankenpark bezetten, om tankwagens met aardgascondensaat - wat vrijkomt bij de winning van aardgas - te stoppen. Daarmee proberen ze de gaswinning te ontregelen.
'We gaan niet over het hek van het NAM-tankenpark', laat een woordvoerder van Code Rood weten. 'Dat terrein is levensgevaarlijk.'

Reactie NAM

Een woordvoerder van de NAM wil niet ingaan op de gevolgen van de zitblokkade. 'We gaan ervan uit dat het buiten ons terrein gebeurt en dat de actie 24 uur duurt. Verder kan ik er niks over zeggen.'

Blokkades negeren

Code Rood wil niet bevestigen dat de actievoerders daadwerkelijk het terrein niet op gaan. In principe heeft de blokkade een geweldloos karakter, maar in hun zogenoemde actieconsensus staat dat ze zich mogelijk wel langs blokkades van de NAM en politie zullen bewegen. 
De Veiligheidsregio wil niet ingaan op de vraag of alle politieverloven zijn ingetrokken en verwijst voor nadere informatie door naar burgemeester Beukema van Delfzijl. Die brengt deze week samen met de politie de situatie in kaart.
'Donderdag kunnen we meer vertellen over de voorgenomen maatregelen', laat een gemeentewoordvoerster weten.

Gaskraan sneller dicht

Code Rood vraagt met de actie aandacht om de aardbevingsproblematiek in Groningen. Ze willen dat de gaskraan eerder dichtgaat en Nederland sneller overstapt op duurzame energiebronnen. Ook moet de schade-afwikkeling volgens hen eerlijker verlopen.
Op de NAM-locatie in Farmsum wordt het giftige aardgascondensaat gescheiden van productiewater en vervolgens opgeslagen in tanks.