Kamervragen over hoge prijzen studentenkamers

Henk Nijboer
Henk Nijboer © Bart Breij/ RTV Noord
Henk Nijboer van de PvdA in de Tweede Kamer stelt Kamervragen over de hoge huurprijzen voor studenten in onder andere Groningen.
Dinsdagochtend meldde de Groninger Studentenbond dat de huurprijzen voor studentenkamers in stad Groningen gemiddeld 80 euro per maand duurder zijn dan ze zouden mogen zijn, op basis van de grootte en voorzieningen van de kamer. Landelijk is dat zelfs 100 euro meer.

Woekerhuren

Nijboer wil van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken weten wat haar reactie is op het gegeven dat 70 procent van de ondervraagde 14.000 studenten te veel huur betaalt. Hij vraagt zich ook af of behalve huisjesmelkers, ook woningcorporaties worden aangesproken op hun hoge huurprijzen. 'Bent u het eens dat er geen echte bescherming van studenten tegen woekerhuren is?'

Zwarte lijst met verhuurverbod

Het Groninger Tweede Kamerlid werpt op om de overtreders van de huurprijzen te beboeten en verhuurders op een zwarte lijst te plaatsen, waarbij ze zelfs een verhuurverbod kunnen krijgen. 'Zodat zij gepakt worden waar het pijn doet, namelijk in de portemonnee', schrijft Nijboer.