Vermiste Veendammer is verdachte moord Nicky Verstappen (update)

Jos B.
Jos B. © Politie.nl
Jos B. uit Veendam wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Dna van de man matcht met materiaal dat is gevonden op kleding van de vermoorde jongen.
De politie is op zoek naar de 55-jarige B., die sinds februari 2018 wordt vermist. De politie gaat ervan uit dat de man nog leeft. Hij is gespecialiseerd in bushcraft, een methode om te overleven in de natuur. Hij is voor het laatst gezien in de Franse Vogezen en de politie denkt dat hij zich ergens schuilhoudt.

Scouting

B. woonde ten tijde van de moord op Nicky Verstappen, ruim twintig jaar geleden, in Simpelveld. Hij was toen 35 jaar.
B. was actief bij een scoutingvereniging en heeft enige jaren op een kinderspeelzaal gewerkt. Ook is hij ooit verdachte geweest van een zedenfeit, maar die zaak werd geseponeerd.

Getuige

Zijn naam komt ook voor in het politiedossier, omdat hij in de nacht na de moord als passant in het natuurgebied kwam.
De marechaussee heeft zijn naam toen genoteerd. Later is hij ook nog twee keer verhoord door de politie. Hij werd toen nog als getuige gezien.

Nationale opsporingslijst

B. was ook een van de mensen die werd opgeroepen in een groot dna-verwantschapsonderzoek. Daarop reageerde hij niet.
In februari gaf zijn familie hem als vermist op. Omdat voor die zaak ook dna van B. is opgestuurd, kwam de politie hem in de zaak van Verstappen op het spoor.
Omdat de man vermist is, is hij op zowel de nationale als de Europese opsporingslijst plaatst.

Zoektocht

Vlak nadat bekend werd dat B. vermist werd in Frankrijk, startte vanuit Nederland een grote zoektocht. Die wordt beschreven in dit Facebookbericht.

Zomerkamp 1998

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag na zijn vermissing werd hij dood gevonden in de omgeving van het kamp.
De afgelopen jaren werden verscheidene verdachten aangehouden, maar allemaal wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.
Heb jij informatie over de periode dat B. in Veendam woonde? Tip de redactie: redactie@rtvnoord.nl.

In dit artikel stond eerder de volledige naam van Jos B., omdat hij gezocht werd door de politie. Op zondag 26 augustus is B. aangehouden in Spanje. Wij hebben de naam daarom aangepast. Lees hier het artikel over zijn arrestatie.