Stadjer die inreed op politieagenten hoort drie jaar cel tegen zich eisen

© Archief/RTV Noord
De officier van justitie heeft woensdag drie jaar cel geëist tegen een 32-jarige Stadjer. De man stond terecht voor meerdere diefstallen en een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel op twee agenten.
De zaken kwamen in februari van dit jaar aan het licht na een wilde politieachtervolging in Assen. Daar reed de Groninger toen met hoge snelheid door de stad. Toen hij bij het TT Circuit ingesloten raakte, reed hij in op een politieauto met twee agenten.
De auto waarin de man reed bleek te zijn gestolen. Ook werden in de auto diverse gestolen spullen aangetroffen.

Insluipingen bij RUG en GGZ

De spullen kwamen van een reeks insluipingen die in februari in Groningen plaatsvonden, onder meer in gebouwen van de RUG, de GGZ, het Conservatorium en een basisschool. Uit de gebouwen nam de Stadjer onder meer geld, telefoons, bankpassen en een laptop mee.
In bijna alle zaken hebben slachtoffers een vordering ingediend. In totaal gaat het om duizenden euro's. De meeste insluipingen heeft de Groninger bekend. Van twee insluipingen zegt hij dat die gedaan zijn door een ander. Wie dit is, wil hij niet zeggen.
De officier noemde deze verklaring volstrekt ongeloofwaardig, mede door camerabeelden waar de man op te zien is. Ook getuigen ontkrachten het verhaal van de man. 

Verslaafd

De man is sinds zijn negentiende verslaafd aan cocaïne en heroïne. Ook tijdens de diefstallen en de achtervolging was hij onder invloed. 'Ik had geen idee waar ik allemaal mee bezig was', vertelde hij in de rechtbank.
Van de drie jaar celstraf die hij tegen zich hoorde eisen, is één jaar voorwaardelijk. Ook eist de officier een klinische opname en moet de man als het aan het OM ligt nog een groot aantal voorwaardelijke straffen uitzitten.
De rechtbank doet op 5 september uitspraak.