Kamervragen over rol zorgverzekeraars en inspectie bij besluit Treant

© Dennis Venema
Kamerlid Henk van Gerven van de SP stelt Kamervragen aan minister Bruins over de sluiting van de afdelingen klinische verloskunde en kindergeneeskunde bij het Refajaziekenhuis in Stadskanaal en Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.
Dat meldt RTV Drenthe.
Treant maakte woensdag bekend dat de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde definitief naar Emmen worden verplaatst. Op 13 september sluiten de afdelingen in Stadskanaal. Die in Hoogeveen volgen een maand later.

'Kwaliteit en veiligheid in geding'

Kamerlid Van Gerven vindt dat de kwaliteit, veiligheid en keuzevrijheid van de ziekenhuiszorg in het geding is door het besluit van Treant. Hij roept minister Bruins op in te grijpen. Van Gerven stelt onder meer vragen over de rol van de zorgverzekeraars. Die moeten uit oogpunt van bereikbaarheid en kwaliteit van de klinische verloskunde zorg dragen voor het behoud van deze afdelingen, stelt hij.
Ook vraagt hij opheldering over de rol van de Inspectie 'die zich feitelijk klakkeloos neerlegt bij het besluit van Treant.'

Kamerdebat

De SP Kamervragen zijn de opmaat voor een Kamerdebat over de kwestie. Bij het eerdere Kamerdebat van juni vroeg de oppositie de minister al om in te grijpen. Minister Bruins kwam toen met de toezegging dat hij onderzoek zou laten doen.