Lopend Vuur: Mijn dna mogen ze hebben

De afname van dna (archief)
De afname van dna (archief) © ANP / Lex van Lieshout
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil een debat over de verplichte dna-afname bij bepaalde misdrijven. Dat zei hij woensdag naar aanleiding van de doorbraak in de zaak Nicky Verstappen.
In die zaak weigerde de verdachte dna af te staan. De minister vindt dat verplichte dna-afname alleen onder bepaalde omstandigheden moet gebeuren. Hij wil daarover gaan praten met de Tweede Kamer.
Over de aanleg van een dna-databank is al vaker gesproken. Aan die discussie zitten gevoelige kanten. Wie eenmaal de beschikking heeft over iemands dna kan daaruit in theorie ook allerlei gevoelige informatie halen, zoals de kans op ziekten. Afstaan van je dna kan dus een schending van je privacy betekenen.
Aan de andere kant: over ons doen en laten is al heel veel bekend. En de afname van dna kunnen misdrijven opgelost worden.
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Zou jij je dna afstaan? En onder welke voorwaarden? Of zou je het nooit doen? Praat mee op onze facebookpagina of via 050-3188288. Je kan ook stemmen via de Instagram-app, in de Stories.

Aan de riem

Kun je het maken om een kind met een riem aan te lijnen? Zo'n 85% van de 8.745 stemmers op ons Lopend Vuur van woensdag vindt dat ok. Net iets meer dan 15% vindt het echt niet kunnen.