'Van deze vis zijn er nog maar 20 gevangen'

De gaffelkabeljauw
De gaffelkabeljauw © Suzanne Poiezs/NIOZ
Een gaffelkabeljauw onderzoeken, niet veel mensen krijgen die mogelijkheid. Suzanne Poiesz van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg 'm dankzij een bijzondere vangst wel.
Poiesz is voor haar promotieonderzoek werkzaam bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Een visser kwam daar met een gevangen gaffelkabeljauw. Voor zover bekend zijn er nog maar twintig van deze vissen gevangen. 

Diep

De gaffelkabeljauw werd op 13 augustus om vier uur 's nachts gevangen door de Texelse visser Pieter Trap, ten noorden van Denemarken. 'Visser Trap zag dat het een bijzonder exemplaar was en heeft het aan ons gegeven', zegt Poiesz.  
'Het is een gezond, volwassen vrouwtje met veel eieren. Deze vis werd gevangen op een diepte van 63 meter. Normaal gesproken zwemmen gaffelkabeljauwen veel dieper, tot wel 1500 meter diep'.

Zeldzaam?

Dat er nog maar 20 van deze vissen gevangen en geregistreerd zijn wil niet zeggen dat het erg zeldzame dieren zijn. Op de diepte waar ze leven wordt niet gevist. 
'Het is interessant onderzoeksmateriaal', zegt Poiesz,'misschien is er wel sprake van een verschuiving van deze soort naar ondieper water'.
Het NIOZ heeft DNA en botweefsel van de vis opgeslagen.