Bezwaar maken tegen het gasbesluit? De tekst ligt al klaar

Herman Damveld
Herman Damveld © Nico Swart/RTV Noord
Groningers kunnen de komende weken eenvoudig een inspraakreactie opsturen naar aanleiding van het gasbesluit van minister Wiebes. Ze hoeven alleen maar een standaardreactie te kopiëren die onderzoeker Herman Damveld opgesteld heeft.
Dat deed hij op verzoek van de actiegroep Houd Groningen Overeind. Alleen een naam, adres, woonplaats en handtekening moeten ingevuld worden. Daarna kan het op de (digitale) post.
'Als een heleboel mensen het insturen, ervaart minister Wiebes dat het hier echt leeft', stelt Damveld.

Grootste bezwaar: veiligheid

Het grootste bezwaar dat Damveld tegen het gasbesluit heeft is dat er volgens hem te weinig rekening wordt gehouden met de veiligheid van de Groningers.
'Eigenlijk zegt de regering dat Groningers tweederangs burgers zijn. Dat ligt verscholen achter dit gasbesluit.'
De standaardreactie die Damveld heeft opgesteld is via de site van Houd Groningen Overeind te downloaden. Op die site staat ook een uitgebreid stuk van Damveld waarin hij de aardbevingsproblematiek schetst.

Raad van State

Damveld hoopt dat als er veel bezwaren worden ingediend, de Raad van State dan mogelijk besluit om het gasbesluit te verwerpen.
'En dan moet de regering vervolgens met een serieus plan komen, waarbij de veiligheid van de Groningers eindelijk eens écht voorop komt te staan.'
Ook zou Damveld graag zien dat de Raad van State kennis neemt van de achtergrondinformatie op zijn website. 'Dan kunnen ze zelf controleren of het inhoudelijk juist is wat ik beweer.'