'Brussel' versoepelt regels voor boeren vanwege droogte

© Goos de Boer/RTV Noord
Vanwege de problemen waar boeren tegenaan lopen door de droogte heeft de Europese Commissie enkele voorschriften versoepeld.
Zo mogen boeren gewassen voor veevoer die normaal pas in de herfst mogen worden ingezaaid, nu al zaaien en sneller oogsten. Dat moet ervoor zorgen dat landbouwbedrijven voldoende voer hebben voor hun vee. Vanwege de hete en droge zomer is daar een tekort aan.

Subsidies

Lidstaten krijgen ook toestemming om soepeler met enkele andere regels om te gaan. EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) verwacht dat dit boeren verlichting biedt en roept lidstaten op de mogelijkheden volop te benutten.
Verder is het voorstel om vervroegde uitbetaling van voorschotten op EU-subsidies aan landbouwbedrijven nu officieel gepresenteerd. 70 tot 85 procent van het geld kan al half oktober worden overgemaakt.

Mest

Begin deze maand stond Brussel al toe om gewassen voor veevoer te verbouwen op landbouwgronden die eigenlijk braak moeten liggen.
Minister Carola Schouten (Landbouw) besloot vorige week dat boeren langer mest mogen uitrijden op grasland. Ze bood ook mogelijkheden voor overbruggingskredieten.