'Driekwart miljard euro voor jeugdzorg zit er niet in'

© RTV Noord / Jan Been
'Het gaat ons helemaal niet om geld. Het gaat om 'kwali-tijd' met een lange ij.' Dat zegt een jeugdzorgwerker uit onze provincie die maandag meedoet aan een landelijke actie in Den Haag.
Jeugdzorgwerkers uit het hele land hebben zich daar verzameld om verantwoordelijk minister Hugo de Jonge ervan te overtuigen dat de werkdruk omlaag moet en dat de administratieve rompslomp verminderd moet worden.

Driekwart miljard euro

Volgens vakbond FNV Zorg en Welzijn is er minstens 750 miljoen euro nodig om de problemen in de jeugdzorg, waaronder een gebrek aan personeel, op te lossen. Zo is er 450 miljoen euro nodig om eerdere bezuinigingen, sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015, terug te draaien. Daarnaast is de vraag naar jeugdzorg flink toegenomen, waardoor er nog eens 300 miljoen nodig is.

Andere maatregelen

De Jonge heeft ontevreden medewerkers ontvangen en 'hun zorgen aangehoord'. Maar hij liet meteen weten dat de jeugdzorg voorlopig niet kan rekenen op extra geld. Volgens hem is geld niet het probleem. De bewindsman wijst erop dat hij 108 miljoen euro heeft uitgetrokken om gemeenten te helpen met de nieuwe inrichting van de jeugdzorg en dat er een 'stroppenpot' is met nog eens 200 miljoen. De Jonge denkt de problemen eerder op te lossen met andere maatregelen, zoals het verruimen van de aanbestedingsregels voor gemeenten.
Sinds 2015 is de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg verschoven van de landelijke overheid naar gemeenten.