Oost-Groninger voelt zich ongezonder dan de rest, maar toch ook niet

Een patatje bij een fastfoodketen
Een patatje bij een fastfoodketen © ANP
De Oost-Groninger voelt zich minder gezond dan gemiddeld in het land. Dat blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde. Het is echter niet wat het lijkt.
Want gecorrigeerd naar onder meer de bevolkingssamenstelling in het gebied valt het eigenlijk wel mee.

Zelf aangeven hoe je gezondheid ervaart

Het CBS zette een enquête uit waarin mensen konden aangeven hoe ze hun gezondheid ervaren: van zeer goed tot zeer slecht. In Oost-Groningen zijn er gemiddeld minder mensen die aangaven dat de door hun ervaren gezondheid 'goed' of 'zeer goed' is.
In Appingedam, Delfzijl en Pekela geeft bijna één op de drie ondervraagden aan dat ze hun eigen gezondheid als minder dan 'goed' ervaren.

Rekening houden met de bevolkingssamenstelling

Maar dat vertelt niet het hele verhaal. 'We weten dat in gemeenten met onder meer veel ouderen en mensen met lage inkomen de ervaren gezondheid minder is dan bij andere gemeenten', aldus Tanja Traag van het CBS.
Vandaar dat het CBS een berekening heeft gemaakt hoe Groningers hun gezondheid ervaren als je rekening houdt met de bevolkingssamenstelling. Daarbij kijkt het CBS onder meer naar de vergrijzing, de hoogte van inkomens, en ook de feitelijke gezondheid van mensen.

Oorzaak uitschieters niet gevonden

Dan blijkt dat het in Oost-Groningen wel meevalt - en Groningers zich over het algemeen niet meer of minder gezond voelen dan gemiddeld. Delfzijl is hierbij de enige negatieve uitschieter, Ten Boer, Marum en Leek zijn de enige positieve uitschieters. Volgens Traag moet hier wel een oorzaak voor zijn, maar die heeft zij in dit onderzoek niet kunnen vinden.

Speelt industrie een rol?

Delfzijl staat in de provincie bekend om zijn chemische industrie. Zou dit een rol kunnen spelen in de gezondheidsbeleving in die gemeente?
Traag noemt het een 'mooie suggestie' voor een verklaring. 'Maar zover reikt dit onderzoek niet. Het kan wel een mooi startpunt zijn om hier verder onderzoek naar te doen.'
In onderstaande infographic zie je hoeveel procent van de Groningers zich niet optimaal gezond voelt, exclusief (1) en inclusief (2) correctie.
Het rapport is hier te downloaden.